Hotel Café Rumpenerhof

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Hoensbroek in Zuid-Limburg is een van de grootste en mooiste kastelen van het land. Dit enorme slot is een ware belevenis. U dwaalt er door meer dan veertig (!) kasteelvertrekken. Voor jong en oud, met of zonder kinderen is in dit kasteel van alles te beleven!

De zeven eeuwen dat kasteel Hoensbroek bestaat zijn er meerdere functies voor het gebouw geweest, waarbij burcht ter verdediging en woonhuis de belangrijkste waren. Deze functies kunnen bezoekers van het kasteel zien in het museum, de huidige bestemming van het gebouw. Zij kunnen leren, lezen, kijken en ontdekken over de architectuur en de diverse bewoners – ridders, graven en markiezen- die het kasteel bewoond hebben.

De grafelijke familie verlaat het kasteel na 1796 en vertrekt naar Schloss Haag in Geldern (D). Het kasteel blijft onbewoond en de nazaten zette het in 1920 in de verkoop voor 100.000 gulden. In 1927 slaagt de verkoop voor 65.000 gulden aan pastoor Lucas Röselaers in Hoensbroek. Hij richt deVereeniging Ave Rex Christe op die het kasteel koopt. De Vereeniging is omgezet in Stichting Ave Rex Christe, vandaag de dag nog steeds eigenares van kasteel Hoensbroek. Zij verhuren het complex aan de gemeente Heerlen en deels aan horecapartner van Melick. Het Slotgebouw is primair museum èn huis der gemeente (trouwlocatie). De omliggende bijgebouwen zijn verhuurd aan horecapartner van Melick voor feesten en partijen. European Balloon Company (EBC) heeft een kantoor aan het eerste plein van het complex.