Hotel Café Rumpenerhof

Historische markt Sittard

Historische Markt Sittard

De Markt is een plein in de middeleeuwse binnenstad van Sittard. Op het plein, waaraan meerdere rijksmonumenten zijn gelegen, vinden al eeuwenlang warenmarkten plaats.

Geschiedenis
Het oorspronkelijke marktplein van Sittard was gelegen op de huidige Oude Markt in het oudste gedeelte van de binnenstad. Toen de stad zich omstreeks het jaar 1300 fors uitbreidde werd het huidige, grotere marktplein aangelegd. De huidige Nieuwstraat maakte toen ook nog deel uit van het plein; het blok tussen deze straat en de Markt is pas later gebouwd. Hetstadhuis was oorspronkelijk midden op de Markt gelegen, tot de stad grotendeels verwoest werd in 1677, tijdens de Frans-Nederlandse Oorlog. Ook het latere stadhuis werd aan dit plein gevestigd.

De Markt is centraal gelegen binnen de voormalige vestingwerken van Sittard en de meeste historische belangrijke wegen van de stad komen hier uit. Het plein is onderdeel van hetbeschermd stadsgezicht en telt in totaal vijftien rijksmonumenten, waaronder de 17e-eeuwse Sint-Michielskerk. Tevens zijn vanaf de Markt meerdere andere monumenten zoals deBasiliek van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart zichtbaar. Er bevinden zich hier tal van horecagelegenheden en een vestiging van warenhuis V&D. Tot 2011 stond er in het midden van het plein een kiosk.

Elke donderdag wordt hier de weekmarkt gehouden van 08:00 uur tot 13.00 uur (in de zomertijd tot 14:00 uur). Op zaterdag is er tevens een kleinere (vers)markt. Ook wordt het marktplein gebruikt voor verschillende evenementen, waaronder het jaarlijkse Scholierencarnaval en iedere winter is hier een schaatsbaan aanwezig. Ook tijdens de kermis en de jaarlijkse Sint-Joepmarkt is de Markt het belangrijkste plein.

De Markt vormt het begin- en eindpunt van meerdere straten, waaronder de belangrijkste winkelstraat de Limbrichterstraat en de Putstraat.